Szignumfüggvény
![]() A szignumfüggvény vagy előjelfüggvény egy elemi egyváltozós valós függvény, értéke a független változó negatív értékei esetén -1, pozitív értékei esetén +1, nullában pedig nulla. Lehetséges definícióivagy, az Iverson-féle zárójeles jelölést használva: esetleg a H(x) Heaviside-függvényt felhasználva: illetve az alsó egészrész és az abszulútérték függvények használatával: Analitikus tulajdonságokFolytonosságA 0-t kivéve az értelmezési tartomány minden pontjában folytonos, 0-ban nem folytonos (nem megszüntethető szakadási hely) sem balról, sem jobbról. DeriváltDeriváltja az x = 0 kivételével mindenütt 0, tehát sgn '(x) = 0, ha x≠0,
tehát a szignumfüggvény deriváltja a konstans 0 függvénynek az ℝ\{0} halmazra való leszűkítése. Azonban ha úgy tekintjük, hogy a deriváltfüggvény értékei a kibővített valós számok halmazából ( IntegrálIntegrálja az abszolútérték-függvény: Algebrai tulajdonságokAlapvető tulajdonság, hogy bármely valós szám a szám abszolút értékének és előjelének a szorzata: x = |x|·sgn(x) .Ennélfogva, ha x ≠ 0, érvényes: Ezt az egyenlőséget mint definíciót elfogadva, lehetőség van a függvény nem nulla komplex számokra való értelmezésének. MultiplikativitásMultiplikatív („erős” értelemben), azaz tetszőleges x,y valós számokra: sgn(x·y) = sgn(x)·sgn(y) .Ha ugyanis x vagy y nulla, akkor és csak akkor sgn(x) vagy sgn(y) is nulla, s így sgn(xy) = sgn(0) = 0 = sgn(x)sgn(y). Egyébként sgn(xy) nem nulla, tehát 1 vagy -1. Akkor és csak akkor -1, ha xy negatív, azaz a tényezők előjele különbözik; azaz ha x>0 és y<0 - és ekkor sgn(x)sgn(y) = 1·(-1) = -1 = sgn(xy) - vagy ha x<0 és y>0, és ekkor sgn(x)sgn(y) = (-1)·1 = -1 = sgn(xy). Hasonlóan, sgn(xy) akkor és csak akkor 1, ha xy>0, azaz ha x és y előjele megegyezik, és ez esetben vagy mindkettő helyen +1-et vesz fel a függvény és így sgn(x)sgn(y) = 1·1 = 1 = sgn(xy), vagy mindkettő helyen -1-et, s így szintén sgn(x)sgn(y) = (-1)·(-1) = 1 = sgn(xy) . Iteráció-invarianciaAz iteráció (önmagára alkalmazás) műveletére nézve fixpontként viselkedik a függvény, azaz bármely pozitív rendű iteráltja önmaga: sgn(x)<n> = sgn(x) ha n>0 .Teljes indukcióval látható ez be: n=1-re az elsőrendű iteráció definíciója szerint sgn<1>(x) = sgn(x); n=2-re pedig sgn<2>(x) = sgn(sgn(x)) = sgn(x)
teljesül, mert az x>0 esetben sgn(x)=1 és ekkor sgn(sgn(x))=sgn(1)=1=sgn(x); az x=0 esetben sgn(sgn(0))=sgn(0)=0=sgn(0), tehát most is sgn(sgn(x))=sgn(x); végül az x<0 esetben sgn(x)=-1 és ekkor sgn(sgn(x))=sgn(-1)=-1=sgn(x). Valamely n>1-re pedig ha igaz, hogy sgn<n>(x) = sgn(x), akkor sgn<n+1>(x) := sgn(sgn<n>(x)) = sgn(sgn(x)=sgn(x), QED. HivatkozásokLásd mégIrodalom
|
Portal di Ensiklopedia Dunia